Als je een willekeurig persoon vraagt waarom honden gras eten, dan is de kans heel groot dat deze persoon zal zeggen dat de hond dit doet omdat hij buikpijn heeft of misselijk is. Het lijkt haast een algemeen geaccepteerd feit. Maar zit hier ook een kern van waarheid in?

Benjamin L. Hart, wetenschapper en veterinair gedragsdeskundige, stelde zich de vraag of honden inderdaad gras eten omdat ze zich ziek voelen en of honden op die momenten een voedingsgebrek hebben.

Een aantal andere bevindingen uit dit onderzoek;

Opvallend is dat jonge honden vaker gras eten dan oudere honden,
Bij jonge honden werd maar zelden misselijkheid bespeurd vóór het eten van gras,
Honden die duidelijk misselijk waren en vervolgens gras aten, braakten vaker,
Honden die met regelmaat thuis plantaardig voedsel aangeboden kregen, aten net zo vaak gras als honden die dat niet aangeboden kregen. Er is in die zin dus ook geen indicatie dat een hond een gebrek aan bijvoorbeeld vezels probeert te compenseren,
Uit de resultaten bleek er ook geen verschil te zijn tussen honden die brokken of rauw vlees aten.
Hart en zijn collega’s hebben in dit onderzoek geen duidelijk bewijs gevonden dat honden gras eten vanwege misselijkheid of buikpijn of omdat ze een voedingsgebrek zouden hebben.

Een ander onderzoeksteam aan de University of New England (S.J. Bjone, W.Y. Brown, I.R. Price. (2007)) kwam met dezelfde bevindingen; een hond die gras eet, is niet ziek of misselijk. Uit dit onderzoek kwam zelfs duidelijk naar voren dat gras simpelweg een voedselbron voor honden is.

Gras eten is normaal hondengedrag.

En natuurlijk kunnen honden het gras ook gewoon lekker vinden. Vooral de jonge scheutjes zijn vaak in trek. Sommige honden hebben ook echt een voorkeur voor bepaalde grassoorten en snuffelen in de berm naar specifiek die soorten zodat ze daar lekker van kunnen knabbelen. Het kan geen kwaad en je kunt je hond dus gewoon zijn gang laten gaan. In vers gras zit overigens een aardige hoeveelheid plantaardige Omega-3 vetzuren, dus het is ook nog eens een gezond hapje voor je hond.